I veksthusene leder årstider og sesonger an for produksjonen. Året igjennom fylles husene opp med Gerbera, krysantemum, Impatiens New Guinea, et stort utvalg sommerblomster, Asters, og ikke minst julestjerner

 

Sortimentet vårt kan ha små og naturlige variasjoner fra år til år, i tråd med etterspørsel, ønsker og ordre fra våre kunder og samarbeidspartnere. Det gjelder både variasjon i kulturer og fargeutvalg. Vi har lang erfaring og tradisjon med samtlige av våre kulturer. Samtidig er vi opptatt av å stadig forsøke nye metoder og tilnærmingsmåter. Vi er også ivrige etter å inkludere integrert plantevern i vår produksjon for å opprettholde og stadig forbedre kvaliteten på plantene vi legger vår stolthet i, og samtidig bidra til redusert bruk av kjemikalier.

Vi er en av få norske engrosprodusenter for flere av kulturene våre. Det gjelder for eksempel Gerbera og Bayersk Hengenellik.

 

Blomstersortiment 2015

Gerbera

Gerbera har i flere år vært en av våre hovedkulturer og er en plante vi har solid erfaring med. Ved å benytte integrert plantevern i denne kulturen, opplever vi også at plantene blir enda sterkere, sunnere, flottere og mer holdbare. Vi arbeider for tiden med å forbedre holdbarheten ytterligere. Ved å legge ved en oppvannet brikett i resiruklerbar trefiber i posen når vi sender planten fra vårt gartneri, får Gerberaen tilført den vannmengden den behøver frem til butikk og også noen dager etter den er satt i hyllen. Dette bidrar til at både svinn reduseres og blomstene holder seg friskere lengre. Spør gjerne etter norske Gerbera i din butikk.

Gerbera kommer i en rekke glade farger, og da passer det også godt at blomsten betyr og symboliserer "munterhet" ifølge det gamle Victorianske blomsterspråket. Gerbera fås i delikat hvit, en rekke rosa- og lillanyanser, gul, oransje og rød, i både rene og tofargede variasjoner.

Vi produserer i dag to typer Gerbera 

Gerbera Sundayz Midi -  en sjarmerende plante som gjerne kan brukes innendørs, men også bringer fargeglede og trives godt ute.  Midi har flere, nette blomster og tåler temperaturer ned til 0 grader. Leveres i 10,5 cm potte.

Gerbera Standard - en flott plante, med større blomst enn Midi. Gerbera standard er hovedsakelig for innendørs bruk. Leveres i 12 cm potte.

 

gerbera.jpg

Pottekrysantemum

Vi har dyrket krysantemum fra 1959 og har lang tradisjon med denne kulturen. På 60-tallet ble vi også de første i Norden som begynte med kortdagsbehandling av krysantemum. Denne metoden gjorde at krysantemum nå kunne produseres som en helårsblomst, fremfor kun å være en høstblomst. I dag produserer vi den kun til påske. Vi anbefaler å fjerne visne blomster underveis og la planten tørke lett ut mellom hver vanning. Gi den også gjerne en lys plass innendørs for å gi nye knopper kan springe frem.

Leveres i 11 cm potte.

Flere ulike sorter. 

Farger: Gul


Sommerblomster i potter og ampler

Salgssesong: April - Juli

Bayersk hengenellik

Bayersk hengenellik

Bayersk hengenellik

Erik skrev sin hovedoppgave ved Universitetet i Ås om Bayersk hengenellik, hvor han kartla plantenes krav til dyrkningsforhold. Denne kompetansen er fortsatt viktig og fordelaktig i dagens produksjon av denne planten. Vi har egne morplanter basert på eliteplanter fra Sauherrad. Vi leverer også stiklinger og rota ungplanter til andre gartneribedrifter. Per i dag er vi den eneste engrosprodusent på Østlandet av Bayersk hengenellik ferdigvare.  For å ha glede av denne vakre sommerblomsten lenge, er det er viktig å knipe av gamle blomster underveis. Da vil planten komme med flere nye blomster og holde seg godt i flor.

Leveres i 12 cm potte

Farger: Hovedsakelig rød/mørk rosa, men finnes også i rosa

Bacopa

Bacopa

Bacopa

Bacopa er en vakker og klassisk sommerblomst med mange små blomster. Den har en frisk duft, og er en selvrensende plante, men fjern gjerne visne blomster for å stimulere ny knoppdannelse (remontering).  Bacopa trives godt i sol/halvskygge, men blomster fint også i skyggen. Unngå derimot at den tørker helt ut ved å sørge for jevn vanning. Ved store nedbørsmengder kan den også med fordel plasseres under tak.

Leveres i 27 cm ampel 

Farger: Hvit, blå og rosa, som rene ampler eller miks i ampelen

Bracteantha (Helichrysum)

Bracteantha (Helichrysum)

Bracteantha

Bracteantha (Helichrysum) er en livlig, litt annerledes sommerblomst. Den er fargesterk og flott med karakteristiske, nesten «knitrende» blomster. Helichrysum trives godt i full sol/halvskygge. Den kalles også "evighetsblomst" da den kan beholde form og farge godt og lenge selv om den skulle utsettes for tørke. Men sørg for jevn vanning for en sunn, holdbar og flott plante. 

Leveres i 27 cm ampel.

Farger: Gul, rosa, oransje


Impatiens New Guinea

Impatiens New Guinea

Impatiens New Guinea

Fra 2015 er Impatiens New Guinea tilbake i veksthusene hos oss. Dette er en plante vi har god erfaring med og kunnskap om, ettersom vi hadde den i produksjon over en lengre periode på 80-tallet. Det er en glede å endelig ha den tilbake. Nå benytter vi biologisk plantevern på denne kulturen. Dette opplever vi at gir enda sunnere, sterkere og mer holdbare planter. 

Impatiens er en ideell blomst for områder med skygge/halvskygge. Rådyrene holder seg også unna dem, i alle fall så langt vår egen erfaring og testing i hagene her på gården viser. Den kan stå helt til frosten kommer. 

Leveres i 12 cm potte

Farger: Hvit, en rekke ulike rosanyanser, laksefarget, lilla og rød/oransje.

Lobelia

Lobelia

Lobelia

Lobelia er også en frodig sommerklassiker med delikate små blomster. Den egner seg godt både i ampler og til planting i bed og krukker. Lobelia liker seg godt i sol. Ved store eller langvarige nedbørsmengder kan den med fordel settes under tak eller i le for å hindre råtning.

Leveres i 27 cm ampel

Farger: Blå, hvit og flere nyanser av rosa, lilla (lavendel), eller miks i ampelen.

Lobularia

Lobularia

Lobularia

Lobularia er fantastisk blomsterrik, med mange mange små blomster. Den har en herlig og frisk blomsterduft og egner seg svært godt som bunndekke i bed, men også i urner eller ampler. Lobularia renser seg selv, noe som medfører at det vil bli noe blomsterdryss.  

Leveres i 27 cm ampler

Farger: Hvit og mørke/lyse lillanyanser, rene eller miks i ampelen.


Margeritter

Margeritter

Margeritter

Vi produserer flere ulike sorter og varianter. 

Oppstammede margeritter

Leveres i 18 cm potte
Farger:
 Gul, hvit, lys og mørk rosa

Dana 

Den mest brukte margeritten til kasser og potter, en riktblomstrende sort. 

Leveres i 11 cm potte.
Farger: Hvit.

Maxi 

En middels kraftigvoksende sort med flotte blomster. Den er blomsterrik og remonterer godt, det vil si at den er gjenblomstrende. Særlig hvis du kniper av visne blomster underveis.

Leveres i 13 cm potte
Farger:
 Hvit

Stradini

En meget kraftigvoksende sort. Stradini egner seg best i store krukker eller ved utplanting i bed. Egentlig er dette også en gammel snittsort, så her kan en høste for å sette i vase inne.  

Leveres i 13 cm potte
Farger: 
Hvit

Superpentunia storblomstret «Surfinia»

Superpentunia storblomstret «Surfinia»

«Surfinia»

De siste årene har vi blant annet hatt gleden av å fylle den flotte gågaten i Lillehammer med frodige storblomstrede Superpetunia. Sufinina er med sine store, lette blomster og hengende vekst ideell i urner, krukker, verandakasser og ample og brukes også ofte i bybildet.

Denne klassikeren liker seg aller best i full sol til halvskygge, og kan klare noe tørke. Den største utfordringen for denne planten er langvarige regnperioder. Da kan den bli litt «stygg» i blomsten, men nye blomster kommer igjen og igjen igjennom hele sommeren. 

Leveres i 27 cm ampel

Farger: Finnes omtrent i alle regnbuens farger. Vi produserer blant annet en rekke flotte nyanser av rosa og lilla, hvit, rød, blå, tofargede, rene, eller miks i ampelen.

Superpetunia småblomstret «Million bells»

Superpetunia småblomstret «Million bells»

«Million bells»

Million bells, også kjent som Calibrachoa er en hengende sommerblomst godt egnet til både utplanting i bed, krukker, urner og ampler. Den liker seg godt i full sol eller halvskygge og krever relativt lite stell. Million bells bør derimot hverken tørke for kraftig ut eller ha for mye vann. Ved sterk vind eller store nedbørsmengder kan den også med fordel plasseres under tak, for å unngå at de blir stygge i blomsten.

Knip eventuelt av det som er stygt, så vil den på samme måte som «storesøsteren» Surfinia, også komme med nye flotte blomster etter hvert. 

Leveres i 27 cm ampel

Farger:  Kommer i en rekke flotte nyanser av rosa, lilla, rød, oransje, blå og hvit, både tofargede og rene, enkle eller fylte blomster, samt miks i ampelen.


Pelargonium Peltatum  «Slyngpelargonia»

Pelargonium Peltatum  «Slyngpelargonia»

«Slyngpelargonia»

Slynpelargonia er mye brukt i gatebildet og er også en flott hengende plante til ampler, verandakasser og krukker. Den trives best i full sol til halvskygge og tåler også noe tørke. Slyngpelagonia tåler dårlig sterk vind, og bør derfor ikke plasseres på de mest vindutsatte plasser.

Dette er en selvrensende plante som blomstrer hele sommeren fram til frost. Knip likevel gjerne av visne blomster underveis, da den blir aller flottest og frodigst hvis gamle blomster fjernes.

Leveres i 12 cm potte og 27 cm ampel

Farger: Fås i hvit, rød og rosa.

Pelargonium hybrid «Caliente»

Pelargonium hybrid «Caliente»

«Caliente»

Denne planten var nytt flott produkt hos oss fra 2014. Caliente er en «halvslyng», en krysning mellom hengepelargonia (Pelargonium zonale) og hagepelargonia (Geranium, eller Pelargonium peltatum). Caliente er frodig og flott, med større blomster enn slyngpelargonia. Det også er mer robust og tåler godt sterk sol og varme. Caliente kommer også i dypere mer intense varianter og farger med dypere grønne blader. Det er en selvrensende plante, men knip gjerne av visne blomster for å stimulere til ny knoppdannelse og frodige planter. 

Leveres i 13 cm potte og i 27 cm ampel

Farger: Dyp rød, rosa og cerise

Sanvitalia

Sanvitalia

Sanvitalia

Sanvitalia, eller Solknapp, har små, sjarmerende gule blomster, som blomstrer helt til frosten kommer. De siste årene har vi testet ut flere ulike sorter og plukket ut de mest kompakte, frodige og blomsterrike variantene. Det flotte med Sanvitalia er at den tåler all slags vær og krever lite stell. Det viktigste å huske på er at den ikke tørker ut, så sørg for jevn og tilstrekkelig vanning. Du ser lett på planten når den er tørr, men gi den vann så kvikner den fort til igjen. Den trives best i full sol eller delvis skygge og vokser seg stor og frodig i både bed, krukker og urner. 

Leveres i 27 cm ampel

Farge: Gul


Scaevola «Femtunge»

Scaevola «Femtunge»

«Femtunge»

Scaevola eller Femtunge er en flott og hardfør plante, som bare blir finere og finere utover sesongen. Femtungen har blå, hvite eller rosa blomster, med frodige grønne blader. Planten trives godt i sol, men er også er veldig sterk både mot nedbør og vind. Hardførheten gjør den både til et sikkert og flott valg for vekslende norsk sommervær. Den er flott til planting i bed, så vel som i verandakasser, urner og ampler.

Leveres i 27 cm ampel og 12 cm potte

Farger:  Blå, hvit og rosa, eller miks i ampelen.

Torenia

Torenia

Torenia

Torenia er en flott skyggeplante. Den liker seg godt i fuktig jord i krukker ampler og bed, på plasser med lite eller mindre sol. Torenia er selvrensende og tåler også en regnskur. Den bør derimot ikke plantes ut for tidlig, da den ikke tåler lave  nattetemperatur i starten. 

Leveres i 27 cm ampel

Farge: Blå

Verbena

Verbena

Verbena

Verbena er en populær og flott hageplante som finnes i en rekke forskjellige farger og nyanser. Den finnes i flere typer; hengende, krypende og mer opprett vekst. Den passer i ampler, verandakasser, krukker, urner og som kantplante i bed. Verbena trives best i sol, eller halvskygge, gjerne i litt le for sterk vind. Sørg også for jevnlig vanning. Blir det derimot for vått, kan den bli litt stygg i blomsten. Ved å klippe av ca 1/4 av avblomstrede stengler, har du en plante som blomstrer flott gjennom hele sommeren.

Leveres i 27 cm ampel og 12 cm potte

Farger: Ulike nyanser og både en og tofargede varianter i rødt, blått, hvitt, rosa og lilla.


Asters (Novi Belgii)

Salgssesong: Juni - August

Asters

Aster

Aster

Asters er en vakker, sentblomstrende plante. Den er tilgjengelig i butikk fra midten av juni og kan blomstre helt til frosten kommer. Hos oss har vi valgt å produsere Victoria aster, en sort som er dyrket frem for å ha lengre holdbarhet enn flere andre sorter. Aster er en lyskrevende plante, så gi den gjerne en solrik plass  - enten du ønsker å plante den ute, eller ha glede av den innendørs. Sørg bare for at den ikke tørker helt ut. I og med at asters er sentblomstrende og har lengre blomstring ved lavere temperaturer er den et ideelt supplement, eller "erstatning" dersom du ønsker å skape litt variasjon i bed, krukker og urner utover sensommeren og høsten. 

Leveres i 11 cm potte

Farger: Blå, hvit, rosa og rød/lilla


Julestjerner

Salgssesong: November - desember

Julestjerner

Hvit julestjerne

Hvit julestjerne

Rød julestjerne

Rød julestjerne

Hos oss starter vi julen i juni, da de første julestjernesmåplantene kommer inn. Vi har hatt julestjerner i veksthusene helt siden 1960-tallet. Dette er en plante vi gir all vår erfaring, flid og ekspertise for å dyrke frem den beste kvaliteten til juletiden. Planten får 5-6 måneder å utvikle seg på under vårt stell, før de skal ut å spre julestemning landet over. Husk at julestjerner ikke tåler trekk, så tenk på det når du velger plassering hjemme, så vel som under frakt hjem fra butikken. La den også tørke lett ut mellom hver vanning for best holdbarhet.

Til jul har vi gleden av å tilby:  

Flotte oppstammede julestjerner i både rødt og hvitt.

Enstakede og flergrenede kvalitetsstjerner i både hvitt, rødt eller farget lilla, med eller uten glitter.