Rotgrønnsaker fra
"Oslofjordens perle" 

Våre grønnsaker sås enten inne i veksthus fra mars eller direkte på friland fra april/mai. Fra frøene er sådd og ungplanter og røtter er plantet i jorden på vårparten, får de deilige sommer- og høstmåneder under Jeløysolen  å utvikle seg på. Innhøstingen starter vi med fra august og utover i september. 

Sesongene kan variere noe fra år til år i takt med frost, vinterforhold, tele i bakken, så vel som solforhold og temperaturer i vekstperioden. Høstestart varierer likevel stort sett ikke med mer enn en uke eller to. Rotgrønnsaker er også lagringsgrønnsaker med lang holdbarhet, noe som normalt gjør dem tilgjengelige frem til tidlig vår. 

DE ULIKE GRØNNSAKENES SESONGER

  • Beter:   august – mars/april
  • Persille og pastinakk:    september – februar/mars
  • Selleri:    september/oktober  – februar/mars
  • Pepperrot:    oktober – februar/mars
 

Våre grønnsaker

Persillerot

Persillerot

Persillerot er en av våre største kulturer og er en nydelig rot som kanskje lett kan forveksles med pastinakken når de ligger ved siden av hverandre i butikkhyllene. Den er likevel noe hvitere i fargen og smaken minner kanskje litt mer om sellerirot. Her på gården er vi glade i å bruke persillerot som råkost, i supper, på grillen, ovnsbakte eller i puré sammen med selleri og pastinakk. Persillerot er en fantastisk anvendelig grønnsak det er vanskelig å bli lei.

Sesong: 

Høstes fra begynnelsen av september og leveres ut vinteren.

Sellerirot

Sellerirot

Av dagens produksjon, er selleri den rotgrønnsaken vi har dyrket lengst. Sellerien sås først i pluggbrett i veksthus i mars, før de plantes ut på friland i mai. Etter 16-20 uker i jorden, høstes de fra månedsskifte september/oktober. Selleri er en tradisjonsrik og mild rotgrønnsak, en uunnværlig klassiker i supper. Den blir også en uforglemmelig rett om du saltbaker den hel i ovnen. Anbefales!

SESONG: 

Høstes fra månedsskifte september/oktober og leveres ut vinteren.

 

Pastinakk

Pastinakk

Pastinakken er noe mer gylden i både farge og smak enn persillerot og selleri. Det var Karls engelske mor som først introduserte pastinakken på Reier, gjerne som favoritt-tilbehør under steika eller kalkunen til søndagsmiddagene. Fra middagsbordet gikk veien heldigvis videre til utprøving og dyrking på jordet, og vi ble de første som satset på norsk produksjon av pastinakk til forbrukermarkedet her i landet. Pastinakken er anvendelig, nydelig og særegen i puré, som chips, ovnsbakt, råstekt, og i supper. En sann "gull-rot", rett og slett. 

SESONG: 

Høstes fra begynnelsen av september og leveres ut vinteren.


Pepperrot

Pepperrot

Pepperrot

Pepperrot er kanskje en av de mer særegne rotgrønnsakene, med sin sterke og karakteristiske smak. Pepperroten voksen som en lang smal rot, hvor "hovedroten" er det som brukes som kryddergrønnsak, mens vi bruker siderøttene til neste års utplanting. Pepperrot er ideell å bruke rå, som krydder til kremer, sauser, supper og salater. Husk å fjerne skallet før bruk.

SESONG:

Høstes fra oktober og leveres ut vinteren.

Beter

Beter

Beter

Fargesterke og næringsrike beter er i vinden. I år har vi gleden av å produsere beter i flere friske farger og varianter. Vi kan levere både rødbeter, gule beter, hvite beter og polkabeter/ Chioggiabeter fra Jeløya. 

SESONG:  

Høstes fra august og leveres ut vinteren.

Korn

Korn

Korn

Kornåkrene våre er dekket med både hvete og rug, ofte både vår- og høstkorn. Korndyrkingen hjelper oss også til å opprettholde et godt vekstskifte i jorda.

SESONG:  

Vårkorn sås i april/mai og høstes fra midten av august. Høstkorn sås omtrentlig fra slutten av september.